Rum-Kastély EGYMI

Alapítványunk adószáma: 18891120-1-18 Számlaszáma: 11747006-20197746

Tanévzáró, ballagás

Tanévzáró, Ballagás

 

Helyszín: Rum – Kastély udvar

Időpont: 2017.06.15.

 

Elérkezett a 2016/2017-es tanév Ballagási, tanévzáró ünnepélye. Ünneplő ruhában, kellemes időben búcsúztunk el a ballagó 8. osztályos tanulóktól, Czédli Csabáné osztályfőnök vezetésével.

Bakonyi Róbert és osztálytársai köszönő szavakkal, de vidáman köszönték meg tanáraiknak és társaiknak az együtt töltött időt. 

Hallgathattuk a felnőttek közös dalát a Kormorán együttestől. Gyönyörködhettünk a 6. osztályosok búcsúztató kézujj táncában a tánccsoport közreműködésével, iskolánk színkottás zenekarában.

Elbúcsúztunk Gombás András tanulótól, aki ősztől nem lesz velünk.

Visszaemlékeztünk a 2016/2017-es tanév eseményeire is Szenczi Krisztina intézményegység vezető szavaival.

Domjánné Éder Marietta intézményvezető asszony elbúcsúztatta Kerekes Ferenc Béla címzetes igazgató urat, aki megkezdi nyugdíjas éveit.

Idén is voltak kiváló tanulmányi eredmények: Kulcsár Bálint 5. osztályos és Rózsa Sándor 9. évfolyamos tanuló könyvjutalomban részesültek. Az ünnepély a Pinokkió című vidám táncos darabbal zárult.   

 

 1. június 15.                                                                                                          

                                                                                                                                          Sághyné Gerencsér Andrea

Alapítvány

Alapítvány

(Mocorgó, Konyhácska, Fotó – film, Wolksvagen Old Timer)

2013. év fordulópont volt az Alapítvány életében. Működésünk, aktivitásunk nagyon megváltozott. Alapítványunk egykori elnöke Farkas Péter sajnos súlyos betegség után eltávozott tőlünk. Hiányzik nekünk.

Megvalósult nagy álmunk, kis mozgásfejlesztő terem elkészítése a régi mosodai épületben. A Mocorgó nevet viseli, a megvalósítás összehozta az embereket, a TEAM munka kiválóan érvényesült. A többségi társadalom tagjai is megmozdultak elképzelésünk valóra váltásában. Adományok, hozzájárulások, nyilvános Bartók termi kulturális rendezvényünk segítségével átadtuk a Mocorgó termet 2014. februárjában

A következő álmunk a konyhácska/tankonyha megvalósítása volt, már hosszú évek óta. Az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft., a FLEXTRONICS International Kft. felajánlásával közös együttműködés jött létre. Tervezgetés, közös munka és az elképzelések valóra váltak.

 1. őszén ünnepélyes keretek között a konyhácska is elkészült és birtokba vehették a gyermekek.

Örömmel mondhattam el, hogy a Médiaszakkör/Fotó – és filmezés tudományát is sikerült egy nyertes pályázat segítségével támogatni: 2.550.000 Ft elnyerésével modern eszközöket vásároltunk a szakkör működtetéséhez, projektnapot szerveztünk, ahol neves szakmai képviselők együttműködésével egy módszertani füzet is elkészült a fogyatékos emberek filmezési és fotókészítési gyakorlati megvalósításáról. Nagyon jól sikerült, ami szintén az elfogadás, társadalmi integráció keretében zajlott.

2016. év sem maradt ki a támogatásból, felkeresett bennünket egy civil csoport Wolksvagen Old Timer néven, ahol fiatalok összefogásával támogatást kaptunk. Örültünk, hogy újra gondoltak ránk. A támogatás segítségével kiránduláson vettek részt az Alapítvány által támogatott célcsoport tagjai. Közös tevékenységet is szerveztünk a támogató csoporttal, 2017-ben rajzpályázatot hirdettünk a közlekedés és az autók témakörének keretében. Az elkészült munkákat 2017.08.25. – 27-ig láthatták a kiállításra ellátogatók Balatonlellén. Hálás köszönet érte!

A Mocorgó terem fontos a gyermekek mozgásfejlesztésének támogatásában, a tankonyha a minél önállóbb életvezetés megtanulásában és gyakorlati alkalmazásában. A személyiségfejlődéshez hozzájárul a média szakkör, kulturális csoportok működése, sportrendezvények szervezése. A rajz – és képzőművészet területe is nagyon fontos, a finommotorika, a kreativitás, a sikerélmény megszerzése, fejlesztése. A szabad alkotás öröme valósult meg az elkészített rajzokon keresztül. Köszönet érte!   

 

2017 szeptember 1.                                                                                            

                                                                                                                                      Sághyné Gerencsér Andrea

Ügyeskedj sportvetélkedő

Ügyeskedj sportvetélkedő

„Esélyt adunk” Program helyben. Tégy a saját környezetedben a Jóért!

Támogató: UNION Biztosító Társaság / Vienna Insurance Group

 

Helyszín: Rum-Kastély Park

Időpont: 2017.05.22

Résztvevők: Intézmény tanulói, dolgozói

                     Csigabiga Alapítvány önkéntesei

                     UNION Biztosító Társaság területi vezetője Zelevits Ferenc és önkéntesei   

 

Cél: Két új játszótéri eszköz felavatása (köteles egyensúlyozó, rönkfa egyensúlyozó)

 • mozgásfejlesztés a szabadban
 • TEAM munka a Biztosító Társaság és az Alapítvány önkénteseivel és a gyermekekkel
 • sporttevékenység az esélyegyenlőség és a társadalmi beilleszkedés elősegítése

 

Zelevits Ferenc Területvezető és Sághyné Gerencsér Andrea a Csigabiga Alapítvány elnökének köszöntőjével kezdődött a „verseny”. Az előkészített sportnapon vendégeinkkel közösen bemelegítettünk a mozgáshoz. A szabadidős és sporttevékenységek kiváló lehetőséget biztosítottak a képességek fejlesztésére, csapatépítésre, új szabályok, eszközök megismerésére és a versenyzésre. Ezen a napon is sikerélményekkel gazdagodtak a gyermekek és felnőttek egyaránt. Az egyensúlyozás kötélen, labda hordás, ügyeskedés karikával, babzsákkal és nem utolsó sorban egymással, mindenki számára motivációt adott a további munkához. Önkéntes segítőink közvetlen tapasztalatot szerezhettek a fogyatékos gyermekek viselkedéséről, örömeiről. A program „eredményhirdetéssel”, jutalmazással zárult. Az arcok mosolya, a szavak nélküli érzelmek kifejezése mindenki számára gazdagodást jelentett.

 

Köszönjük a támogatást!

Mozogjunk együtt máskor is!

 

 1. május 22. Sághyné Gerencsér Andrea

2017/2018 tanév rendje (1. félév)

2017/2018-as tanév rendje                                                    14/2017.(VI.14.) EMMI rendelet alapján
Beköltözés a kollégiumba 2017.08.31. csütörtök 13:00-17:00
Első tanítási nap 2017.09.01. péntek
Szülői értekezlet 2017.09.22. péntek 13:00
Őszi szünet 2017.10.30 – 11.03.                                           szünet előtti utolsó tanítási nap: 2017.10.27. (péntek),                                   
szünet utáni első tanítási nap:                 2017.11.06. (hétfő)
Téli szünet 2017.12.27 – 2018. 01.02.                               szünet előtti utolsó tanítási nap:        2017.12.22 (péntek),                                      
szünet utáni első tanítási nap:                 2018.01.03. (szerda)
   

Veszprémi kirándulás

Veszprémi kirándulás

 

2017.05.10-én kirándulást szerveztünk a gyermekeknek Veszprémbe, és a Balaton partra.

2 db bérelt autóbusszal indultunk Rum-kastélyból, hogy az állatkertbe érjünk, és sok élménnyel gazdagodhassanak a gyermekek. A kirándulás utazási költségét, illetve a belépők árát Komáromi Miklós támogatótól kapták a gyerekek, amelyet ezúton is hálásan köszönünk.

Résztvevők:

 • csoport
 • csoport
 • 7-8.csoport
 • e csoport
 • csoport
 • 11-12. csoport

Cél:

 • állatok élőhelyének felismerése, megtekintése
 • csoportos utazás szabályainak gyakorlása
 • viselkedés új helyszíneken
 • alkalmazkodás egymáshoz az autóbuszon, közös étkezés, foglalkozás
 • közös élmények megtapasztalása a kirándulás során

Várakozással, készülődéssel érkeztünk az állatkertbe, ahol szép környezetben csodálhattuk meg a zebrát, tigrist, elefántot, oroszlánt, majmokat. Persze még sok fajta állatot láttunk új körülmények közt, a gyerekek megelégedésére. Az orrszarvú, pingvin, fóka, baglyok, őzikék sem maradtak ki. Lenyűgöző volt a szavannai állatok látványa. A gyerekek simogatták is az állatokat, etették, nagyon jól érezték magukat. Mindenki a csoportjával sétált, nézelődött.

Ezután tovább utaztunk a Balaton partra, hiszen a víz és a környéke mindenki számára kedves és vonzó. Közös fagylaltozásra, játékra, vadkacsa etetésre is sor került. Jó hangulatban, tartalmasan telt a nap, mindenki jól érezte magát. Sok kép készült a hátizsákos, kiránduló csoportokról, nevető arcokról.

 

 

Sághyné Gerencsér Andrea

MŰVÉSZETEK KIS BARÁTAI

 

 

        Művészetek kis barátai címmel iskolánkban kilencedik alkalommal rendeztünk kulturális fesztivált, amelyen bemutatkozási lehetőséget biztosítottunk sérült és ép tanulóknak, fiataloknak.

         A rendezvény megnyitójaként Capito gitárklub tagjai Várhelyi Zoltán vezetésével csodás hangulatot varázsoltak. A résztvevők együtt énekelték az ismert dalokat a zenekarral.  A fesztiválon a házigazdákon kívül hét iskola képviseltette magát. A győriek népi játékkal, a soproniak hangszeres zenével, a táplánszentkeresztiek versekkel, a rumi általános iskolások népdalokkal, furulyázással, az ivánciak és a zsiraiak tánccal, a szombathelyi FENO fiataljai színdarabbal kápráztatták el a lelkes közönséget. Természetesen a házigazdák sem maradtak ki a szereplésből. A Színkottás zenekar játékával és a Tánccsoport két produkcióval ajándékozta meg a lelkes közönséget.  A művészeti fesztivál nem korlátozódott a színpadra, az iskola aulájában „Így látom intézményem” címmel fotókiállítás nyílt. A gyönyörű színes képek segítségével az ott élők szemével bepillantást nyerhetünk az adott intézmény életébe.

      Köszönjük valamennyi részvevőnek a csodás délelőttöt!

                                                                                          Kissné Móricz Márta

                                                                                              gyógypedagógus

 

Látogatás a Csodaszarvas Tájparkban

2017.május 4-én csütörtökön délutáni kollégiumi foglalkozás keretében a rábahídvégi Csodaszarvas Tájparkba látogattunk. A gazdag növény és állatvilág megtekintésén kívül a jurtában kézműves foglalkozáson vettek részt a gyermekek. A parkban található tóban csónakáztunk, a bátrabbak kipróbálták a drótkötélpályát is. Remek szabadidős tevékenység volt számunkra, egy újabb élménnyel gazdagodtunk.

Fehér Eszter

 

Környezetóra Novák Péterrel

Különleges környezetóra Péter bácsival

 

            2016 novemberében Rum-Kastély két csoportja összefogott, hogy fotókkal bizonyítsa, mennyire figyelnek a környezetvédelemre. 10 napon keresztül készültek a fényképek, hol szemetet szedtek, hol bevásárló listát írtak, s volt, hogy ruhákat cseréltek egymással a gyerekek. Az elkészült képekből naptárt állítottunk össze, melyet feltöltöttünk a Média Unió Facebook oldalára. Itt szavazás döntött a helyezésekről. A sok – sok like-nak köszönhetően az előkelő 2. helyen végzett csapatunk.

A nyereményünk, hogy ellátogatott hozzánk Novák Péter (zenész, környezetvédelmi aktivista), s egy vidám, de egyben tanulságos órával lepett meg minket.

            Péter bácsi mesélt nekünk arról, hogyan szennyezik az emberek a földet, s hasznos tanácsokat adott, hogy mi hogyan védhetjük a környezetünk. Érdekes filmeket is hozott nekünk, melyet közösen megnéztünk, megbeszéltünk.

            Mi hálából rajzokat készítettünk neki, s Rum-kastélyos ajándékokkal leptük meg.

 

Babos Orsolya

Czédli Csabáné

Ihász-Kozmor Barbara

 

 

Tanulmányi kiránduláson Rum-Kastély EGYMI óvodásai és kisiskolásai

 

 1. május 4-én (csütörtökön) az intézmény óvodásai és 2-3-4-5. osztályos tanulói izgalmas kirándulásra indultak.

Nagy busszal utaztunk egészem Keszthelyig. Első dolgunk volt felfedezni a belvárost: csodaszép templomot, parkot láttunk, sőt még egy a miénknél is nagyobb kastélyt ismerhettünk meg. A séta után hajón pihentünk, hisz egyórás sétahajózás volt a programunk a Keszthelyi Öbölben. A kellemes, napsütéses hajóút után ebédeltünk: szendvics, lángos, sütemény volt a déli menü.

Kettő óra felé tovább indultunk, s Balatonedericsig meg sem álltunk. Itt megnéztük az Afrika Múzeumot és az állatkertet. A gyerekek csodálattal figyelték a különleges állatokat. A hazaút előtt elfogyasztottunk egy-egy jégkrémet, nyalókát.

Mindenki kellemesen elfáradt a vidám nap végére.

 

Speciális mozi

Speciális mozin a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

 

Idén második alkalommal került megrendezésre , május 10-én délelőtt a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban a Speciális Mozi, melyen értelmileg sérült alkotók filmjeit vetítették. Rum-Kastély Média Szakkörének két kisfilmjét is bemutatták: Rumi bulik Szombathelyen, Két életút egy kastélyban című alkotásokat. A vetítés közben interjút készített velünk Boros Ferenc, a rendezvény főszervezője. Molnár Tibor tanulóval elmeséltük, hogy készítjük filmjeinket, min dolgozunk éppen.

Több filmes műhely is bemutatkozott, jöttek Kőszegről, Ágfalváról, s Szombathelyről. Az 5. csoportos diákok nagyon jól érezték magukat, vidáman nézték a kisfilmeket, s érdeklődve hallgatták a beszélgetéseket. Felejthetetlen délelőtt volt.

 

Ihász-Kozmor Barbara

 

Eseménynaptár

<< Sze 2017 >>
hkscpsv
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Események