Rum-Kastély EGYMI

Alapítványunk adószáma: 18891120-1-18 Számlaszáma: 11747006-20197746

Téli kavicsfestés

Az Ökoiskola tervezett programja valósult meg a tél három hónapja alatt. A csoportok tanulói, nevelői kavicsot festettek a télre jellemző motívumokkal, majd azokat közösen a kijelölt évszakágyásba helyezték el.

A tanulók ötletes munkái láthatók a képeken!

 

Pados Tamás

Ökoiskolai Munkacsoport vezetője

Hóvirágtúra

Az idei enyhe időjárásnak köszönhetően, már február elején kibújtak az első hóvirágok. A kastély környéki erdőben is lehet találni jó pár bokorral, de a kollégista gyerekekkel úgy döntöttünk, hogy keresünk máshol is. Egy kissé szeles délutánon 4óra után felkerekedtünk és Rábatöttősbe indultunk Hóvirágtúrára. A falu elején, egy üres telken rengeteg hóvirág fogadott bennünket. Óvatosan lépkedtünk vigyázva minden szálra. Fotókat is készítettünk, ahogy a gyerekek csodálják a tavasz hírnökét. Vacsorára érkeztünk vissza. Mindenki kellemesen elfáradt, de nagyon jól érezte magát.

Suboritsné Takács Szilvia

Tavaszköszöntő szavalóverseny

Február végén rendeztük meg iskolánkban a hagyományos tavaszköszöntő szavalóversenyünket, amelyen minden csoport képviselte magát. A tanulók magyar költők verseivel készültek, amelyek a tavaszi természetről, az állatokról szóltak. A nagyobbak közül néhányan hazafias verset adtak elő. A szereplést hosszas felkészülés előzte meg. A pedagógusok irányításával kiválasztotta mindenki a személyiségének megfelelő verset, értelmezték azt. Sok-sok gyakorlás után elérkezett a pillanat, amikor kiállhattak társaik és nevelőik elé, előadhatták kedvenc versüket. Felnőtteket meghazudtoló bátorsággal szerepelt mindenki. A jutalom sem maradt el, tárgyjutalomban és oklevélben részesült minden tanuló.

A zsűri döntése alapján az óvodás Szabó Milán, az iskolából pedig Ments Mercédesz, Horváth Katalin és Varga Viktória jutott tovább Keszthelyre a Felfénylő szavak szavalóversenyre, amelyet idén már 26. alkalommal rendeztek meg. Ezen a versenyen Vas, Zala, és Somogy vármegye tanulásban akadályozott és értelmileg akadályozott tanulói vettek részt. A népes mezőnyben iskolánk tanulói nem értek el helyezést, de nagyon szépen szerepeltek. A verseny után megnéztük a Balatont, amely nagy élményt jelentett számukra.

Angler Éva

Kissné Móricz Márta

Új játszószobával gazdagodott Rum-Kastély EGYMI

Az idei tanévben 70 éves fennállását ünneplő intézményben, Rum-Kastély EGYMI-ben 2024. február 6-án új játszószoba felavatására került sor.
Az intézményt támogató Rumi Csigabiga Alapítványhoz beérkezett tárgyi felajánlás képezi az új szobánk alapját. Köszönjük Martin Mitterhumernek, hogy innovatív kezdeményezésével színesebbé teszi óvodásaink, kisiskolásaink mindennapjait.
A nagymozgás fejlesztésére, az önfeledt közösségi élmény megélésére alkalmas létesítmény mellé további eszközöket vásárolt a Rumi Csigabiga Alapítvány: házikó, vár.
Az átadó ünnepséget a Rumi Színkottás Zenekar tette felejthetetlenné. A gyermekek örömmel vették birtokba az új szobát.

Kirándulás a befagyott Balatonhoz

Minden évben tervezzük, hogy megnézzük a kollégistákkal a befagyott Balatont. 2024 január 10-én megvalósítottuk régi tervünket, és hét kollégistával és két kísérővel elutaztunk a jeges Balatonhoz. Első megállónk a balatonmáriai strand volt, ahol a parti sétányon megcsodálhattuk a szálanként jégbundába öltözött füves partszakaszt, és a jégpáncélba bújt mólón egyensúlyozhattunk a tó közepe felé. Innen Balatonfenyvesre kísért bennünk a fagyos északi szél, ahol a jég fogságába esett strandon a hidegtől reszkető kézzel töltöttük ki és fogyasztottuk el a magunkkal hozott forró teát, amely belsőnket melegítve átjárta testünket, és mi jóleső érzéssel nyugtáztuk, hogy a hideg ellenére is páratlan élményben volt részünk.

A jövőben is azon leszünk, hogy a kollégistákkal minél több mindent megfigyelhessünk a természet csodái közül.

Domján Csaba

A Bordó Sárkány Együttes Koncert: Zenevarázslat a Kicsik Számára

Ma egy különleges kulturális élmény részesei lehettünk, amikor ellátogattunk a Bordó Sárkány együttes koncertjére a Rumi Rajki István Általános Iskolába.

Segítségükkel visszarepülhettünk a múltba, és megismerhettük a középkor híres világzenéit, illetve közelebbről megismerhettünk olyan hangszereket, mint a furulya, lantgitár, koboz és még sok más. Az együttes tagjai nemcsak virtuóz módon játszották ezeket a hangszereket, de interaktív módon be is vonták a gyerekeket, hogy megérezzék és megértsék a különböző hangok varázsát.

A zenekar dinamikus előadása és a gyermekbarát hangulat együttesen egy varázslatos légkört teremtett.

A koncert nem csupán egy zenei esemény volt, sokkal inkább egy interaktív utazás, amely örömöt és kreativitást hozott a kis és nagy nézők számára egyaránt. Az alábbiakban szeretnénk megosztani a koncert legemlékezetesebb pillanatait.

Nardai Daniella

Szakmai nap

Az Ökoiskola szakmai napját 2023.11.27-én tartottuk, melynek témája a fenntarthatóság, fenntartható fejlődés volt. A téma feldolgozásában szó esett a fenntarthatóság fogalmáról, a fenntartható fejlődés eredeti céljáról, a felborult egyensúly okairól, és a fenntarthatóságot veszélyeztető tényezőkről, mint az éghajlatváltozás, az üvegházhatás, a társadalmi veszélyek. Szó esett a probléma megoldásaként a 2019-ben, az EU vezetői által támogatott célkitűzésről, mégpedig, hogy 2050-re elérjék az országok segítségével a  klímasemlegességet az Európai Unióban.

 

Pados Tamás
Ökoiskolai Munkacsoport vezetője

Nyitvatartás

Intézményünk a tanév ideje alatt vasárnap 16 órától (kollégiumi beköltözés miatt) tart nyitva péntek délután 18 óráig.

A hivatalos ügyek intézésére munkanapokon 7 óra 15 perctől 16 óráig van lehetőség.

Eseménynaptár

<< Már 2018 >>
hkscpsv
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Események

  • Nincs bejegyzés