Egészségnap
2018.02.19-én az Ökoiskolai Munkacsoport szervezésében egészségnapot tartottunk az iskolában.
A nap célkitűzése az volt, hogy tanulóink figyelmét felhívjuk az egészséges táplálkozásra, az egészséges életmód és a sport fontosságára. A nap szlogenje: „Laktózmentes, gluténmentes, cukormentes!”. A tanórákon elsajátított ismereteket gyakorolhatták, új ismereteket szerezhettek az állomások feladatainak teljesítése közben.
Ezen a napon vendégek is érkeztek az intézménybe. A Sárvári Apiarius Mézlovagrend képviselői, Horváth Antal és Nagy Gábor, valamint a Sárvár és Vidéke Méhész Egyesület elnöke, Makrai Attila. Makrai Attila jelképesen átadta a Méhész Egyesület felajánlását az intézmény igazgatójának, Domjánné Éder Mariettának.
Hét állomáson az ökoiskolai munkacsoport tagjai várták a csoportokat.
1. állomás: Izmosodj! Ügyeskedj!- a Mocorgó teremben játékos bemelegítő gyakorlatok után, egy- egy csoport sorversenyzett egymással. Minden tanuló teljesítette a pályát, ki segítséggel, ki önállóan. Hatalmas szurkolás mellett győzött mindig a jobbik.
2. állomás: Én is nagyon finom vagyok!- különleges, mediterrán gyümölcsökkel ismerkedtek a tanulók, melyekkel a mindennapokban nem találkoznak. Ezek kóstolgatásával, ízlelésével, tulajdonságaiknak megnevezésével új ismereteket is tanultak.
3. állomás: Gyógyít, és mézzel a legfinomabb!- a Sárvári Apiarius Mézlovagrend képviselői különböző ízű mézeket hoztak magukkal. Ezek kóstolgatása közben ismerkedtek tanulóink a méhészettel, megismerhették a szükséges eszközöket és tárgyakat, felöltözhettek a méhészek védőfelszereléseibe. A mézzel ízesített natúr gyümölcsteák igazi frissítő különlegességek voltak. Mézlovagok által felajánlott méz a hideg, téli napokon biztosan hozzájárul az egészség megőrzéséhez, a betegségek elkerüléséhez. Köszönjük!
4. állomás: Kóstolj meg!- Cukor-, glutén-, laktózmentes süteményekkel, pudinggal, lekvárokkal kínáltuk a „cukrászdába” betérő csapatokat. Mindezek olyan édességek voltak, melyekkel a mindennapi étkeztetés során nem találkoznak a gyerekek. Az ízük alig különbözik a megszokott édességekétől, és mégis finomak, egészségesek. Valamennyien jó étvággyal fogyasztották el ezeket az egészséges ételeket.
5. állomás: Finom és ízletes!- Szendvicseket készítettek a gyerekek. Abonett kenyerekre különböző zöldségekből, sajtból készített szendvicskrémeket kentek a tanulók.
6. állomás: Színezz!- A szorgos méhecskék munkáját elevenítették meg színes ceruzáikkal a tanulók. Az elkészült alkotásokból kiállítást tervezünk.
7. állomás: Tejivó!- Növényi alapú, tejhelyettesítő termékeket (Mandula tej, Kókusztej, Kesudiótej, Mandula-kókusztej, Rizs-zabtej, Szójatej) kóstolhattak ezen az állomáson a gyerekek és a felnőttek.
A délutánt filmvetítéssel zártuk. A méhek életéről, a mézkészítésről szerezhettek új ismereteket a tanulók.
Rum, 2018.02.19.
Zsoldos Tibor Lászlóné
Ökoiskolai Munkacsoport