Egészségnap
2017.02.27-én az Ökoiskolai Munkacsoport szervezésében egészségnapot tartottunk az iskolában.
A nap célkitűzése egyrészt az volt, hogy tanulóink figyelmét felhívjuk az egészséges táplálkozás, a sport fontosságára, másrészt pedig az egészséges életmódra nevelés. A tanórákon elsajátított ismereteket gyakorolhatták az állomások feladatainak teljesítése közben.
Ezen a napon vendégek is érkeztek az intézménybe. A Hobbisták Önvédelmi SE tagjai, a Sárvári Apiarius Mézlovagrend képviselői, és az Ocho Macho együttes.
Hét állomáson az ökoiskolai munkacsoport tagjai várták a csoportokat.
- 1.állomás: Izmosodj! Ügyeskedj!- a Mocorgó teremben a hobbistákkal sportolhattak, játékos bemelegítő gyakorlatokat végezhettek, és az ügyesebbek kesztyűzhettek a sportolókkal. A hobbisták által felajánlott kulacsok a kirándulások során nagyon hasznosak lesznek! Köszönjük!
- 2.állomás: Én is nagyon finom vagyok!- különleges, mediterrán gyümölcsökkel ismerkedtek a tanulók, melyekkel a mindennapokban nem találkoznak. Ezek kóstolgatásával, ízlelésével, tulajdonságaiknak megnevezésével új ismereteket is tanultak.
- 3.állomás: Gyógyít, és mézzel a legfinomabb!- a Sárvári Apiarius Mézlovagrend képviselői különböző ízű mézeket hoztak magukkal. Ezek kóstolgatása közben ismerkedtek tanulóink a méhészettel, megismerhették a szükséges eszközöket és tárgyakat, felöltözhettek a méhészek védőfelszereléseibe. A mézzel ízesített, és natúr gyümölcsteák igazi frissítő különlegességek voltak. Mézlovagok által felajánlott méz a hideg, téli napokon biztosan hozzájárul az egészség megőrzéséhez, a betegségek elkerüléséhez. Köszönjük!
- 4.állomás: Kóstolj meg!- Bulgur, köles, gersli! Különleges köreteket és hozzá fasírtot (túró, zabkorpa) kóstolhattak a gyerekek. Mindezek olyan ételek, melyekkel a mindennapi étkeztetés során nem találkoznak. Valamennyien jó étvággyal fogyasztották el ezeket az egészséges ételeket.
- 5.állomás: Finom és ízletes!- Szendvicseket készítettek a gyerekek. Teljes kiőrlésű, magos kenyerekre különböző zöldségekből készített szendvicskrémeket kentek a tanulók, és nyers zöldségekkel díszíthették azokat.
- 6.állomás: Vágj és ragassz!- Prospektusokból egészséges ételek képeinek kivágásával, mozaikragasztással kellett plakátot készíteni a tanulóknak.
- 7.állomás: Gondolkodj és válaszolj!- A feladatlap kitöltése során a látottak, hallottak átgondolásával összegezhették a tanulók a napot.
A szombathelyi Ocho Macho zenekar „koncertjén” annyi boldog pillanatot élhettünk át, mellyel jó darabig feltöltődtünk energiával. Köszönjük!
Zsoldos Tibor Lászlóné
Ökoiskolai Munkacsoport